Don Zsolt 2015

Autor: Boris Košút | 5.8.2016 o 13:04 | Karma článku: 2,04 | Prečítané:  505x

I cesta neplánovaných "omylov" môže viesť k úžasnému výsledku. Dokonalým dôkazom tejto nie práve najbežnejšej cesty poznania je aj nový ryňák ročníka 2015 z vinárstva Strekov 1075.

Rizling rýnsky patrí medzi spotrebiteľmi k najobľúbenejším odrodám. Rôzne charakteristiky stvárnenia dokazujú jeho mimoriadnu variabilitu, ktorá nemá medzi bielymi odrodami prakticky žiadneho konkurenta. Rizling nám dokáže poskytnúť vína, ktoré sa dajú piť už ako mladé a svieže, ako aj vína s vynikajúcim potenciálom zrenia v pivniciach. Je to odroda, ktorá doslova miluje pivnicu. Nesmieme zabudnúť ani na plné koncentrované dezertné vína, pri ktorých výrazná kyselinka a sladkosť vína dokážu vytvoriť skutočnú harmóniu. Ako máloktorá iná odroda dokáže absorbovať charakteristické vlastnosti pôdy, polohy či klimatických podmienok viac ako a všetky tieto danosti preniesť do charakteru výsledného vína.

Rizling dosahuje najlepšie výsledky v miernych až chladných klimatických zónach, ktoré dokážu poskytnúť ideálne podmienky pre plné vyjadrenie jeho charakteristických vlastností a vyvážené vyzrievanie. Jeho jedinečnou vlastnosťou je schopnosť zachovania si vysokého obsahu kyselín i pri relatívne neskorších zberoch. Domovom Rizlingu je Nemecko, kde je zároveň aj najrozšírenejšou odrodou. Oblasti ako Nahe, Rheingau či Mosel sú bájnou Atlantídou pre každého milovníka Rizlingu. Vína z týchto regiónov sa všeobecne považujú za referenčné stvárnenie tejto odrody a Rizlingy z iných kútov vinárskeho sveta bývajú s nimi často zrovnávané. V najdôležitejších vinárskych oblastiach Nemecka sa Rizling pestuje na terasách v povodí riek, na bridlicovo vápencových, porfyrických formáciách, ktoré spolu s miestnou mikroklímou dokážu naplno rozvinúť charakteristické črty tejto odrody. V Južnoslovenskej vinárskej oblasti prevládajú väčšinou piesočnaté až hlinitopiesočné pôdy na naplaveninách Dunaja a Váhu. Rizling na nich dáva v porovnaní s domovinou vína s mierne vyšším obsahom alkoholu, kúsok chudobnejšou charakteristikou a celkovo robustnejšou stavbou.

Snaha vyhnúť sa tradičným chodníkom pri produkcii ryňáku bola vždy pre Zsolta Süta, majiteľa a vinára Strekova 1075 veľkou výzvou. Niekoľko rokov hľadal najvhodnejší výraz tejto odrody, s ktorým by sa dokázal plne stotožniť. Zároveň to bola i cesta neplánovaných "omylov". Stačí si pripomenúť ročníky 2011, 2012 a nechcené pokračovanie fermentácie ryňákov vo fľašiach. Walker bol síce výborný, no bolo to skôr dieťa náhody než cieľavedomá snaha vinára. Zdá sa však, že v Don Zsoltovi svoj smer konečne našiel. Pomenovanie Don Zsolt znie honosne, pre niekoho možno i dosť samoľúbo. Že to nie je odkaz na výraz pána používaný v španielčine je jasné každému, kto "Zsoltiho" aspoň kúsok pozná. Za pomenovaním vína musíme ísť trošku hlbšie do histórie. Prvé šumivé vína produkované klasickou cestou boli v podstate omylom, ktorý v konečnom dôsledku priniesol "nesmrteľnosť" ich tvorcovi, francúzskemu mníchovi Dom Pierre Pérignonovi. Podobná, i keď oveľa kratšia cesta neznáma s úžasným koncom sprevádzala aj zrodenie Don Zsolta. Slovnú hračku Don-Dom osobne vnímam ako Zsoltiho vzdanie holdu histórii a ľuďom, ktorých skutky priniesli nezmazateľnú slávu tohto jedinečného daru prírody.

Ešte je tu otázka prečo práve ryňák? Súvisí to už so spomínanými skúsenosťami z ročníkov 2011 a 2012. Pri oboch prebiehala fermentácia veľmi pomaly a i keď sa víno zdalo vhodné na plnenie, v oboch rokoch nastala sekundárna fermentácia zvyškového cukru vo fľašiach. Svoj podiel na tom mal samozrejme i veľmi nízky obsah celkovej síry vo víne. Toto "negatívum" sa však rozhodol Zsolti využiť vo svoj prospech. Rizling v porovnaní s ostatnými odrodami nemá až tak vitálne vlastné kvasinky a proces fermentácie je pomerne dlhý, aj keď nie je blokovaný sírou. Netreba sa tak ponáhľať, celý proces sa dá podrobne sledovať a vystihnúť ideálny termín plnenia vína pri optimálnom zostatku zvyškového cukru. Pri niektorých iných odrodách, napríklad Veltlíne trvá tento proces len pár dní a stanovenie ideálu plnenia by bolo tak veľmi problematické.

Teraz pár poznámok k samotnému vínu. Hrozno sa oberalo z vinohradu vysadeného v roku 2008, ktorý mimo prvého roka 2009 je v plnom bio-režime. Zberalo sa 30. septembra pri cukornatosti 23°NM. Po dvadsiatich dňoch ešte v procese fermentácie (obsah zvyškového cukru bol na úrovni 13 gramov) bolo víno naplnené do fliaš a uzavreté korunkou. Fermentácia následne pokračovala vo fľaši, kde prebiehal postupný prirodzený rozklad cukru na alkohol a žiadané bublinky-kysličník uhličitý. Víno je aj dnes stále v procese vývoja, ktorý je poháňaný samotnou podstatou hrozna bez akýchkoľvek prikrášlení či prilepšení. Vďaka tomu je vlastne každá fľaša originálom, ktorý až do momentu otvorenia žije svojim vlastným životom. Do vína nebol nikdy pridaný tirážny likér, kvasinky či síra.
Súčasné hodnoty vo víne sú: alkohol na úrovni niečo cez 13%, 4 gramy zvyškového cukru a tlak vo fľaši 1,50 baru. Víno nesie na zadnej etikete označenie N.S.A. - No Sulfites Added, ktoré odkazuje na produkciu vína bez požitia síry počas celého výrobného procesu. Celkový obsah síry v tomto víne je len 18 mg/l. Na všetky vína s označením N.S.A. ročníka 2015 si dal Zsolti v Nemecku vykonať rozbory na rezíduá, výsledok bol podľa očakávania negatívny.

Pri naliatí vína do pohára zaujme pôsobivou bielou penou, ktorá sa postupne rozplynie a zostanú len jemne stúpajúce bublinky. V nose dominuje primárna vôňa ovocia s citrusovými a broskyňovými dotykmi. Po vypití zaplní celé ústa, bublinky pôvabne držia kyselinky v pozore a 4 gramy zvyškového cukru dotvárajú guľatosť a celkovú hĺbku vína. Skvelé víno, pije sa nenútene a s absolútnou ľahkosťou. Množstvo skonzumovaného vína si uvedomíte až pri prázdnej fľaši, čo obvykle trvá naozaj veľmi krátku dobu.

S podávaním Don Zsolta sa môžete i trochu pohrať. Je úžasné ako aperitív, k predjedlám, prvým i hlavným chodom. Ideál pre gastronómiu. Môžete zvoliť štýl Limpido (tradičné pomenovanie formy podávania Colfondo vín - vín s kalom v Taliansku), pri ktorom ho musíte veľmi opatrne nalievať a uistiť sa, že kvasinky zostali na dne fľaše. Pokiaľ víno pretrepete a jemne zakalíte, zvolíte si naturálny štýl Torbito. Osobne mi táto variácia sedí najviac, vtedy je Don Zsolt tým pravým DON ZSOLTOM v ponímaní jeho tvorcu. Víno podávajte pri teplote 11 až 12°C.

V najbližšom príspevku Vám sprostredkujem "Blízke stretnutie tretieho druhu" Dona Zsolta s darmi mora.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan nemá peniaze ani hráčov a stráca to najcennejšie. Fanúšikov

Viac ako o postupe do play off sa začína hovoriť, či klub vôbec dohrá sezónu v KHL.

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.


Už ste čítali?