Zuppa di cozze alla Don Zsolt

Autor: Boris Košút | 6.8.2016 o 22:04 | Karma článku: 2,45 | Prečítané:  494x

V mojom prvom príspevku som avizoval "stret" Dona Zsolta s morskou špecialitou. Plánoval som vyprážané ančovičky. Neostalo však len pri nich, ančovičky nakoniec ani vôbec neboli...

S vidinou "morskej" hostiny som sa naštartoval do Metra. Najbližšou uličkou som zamieril priamo do rybieho oddelenia. Prvotný smútok z absencie ančovičiek sa rýchlo rozplynul. Pozorný predavač mi ponúkol náhradu v podobe čerstvých sardiniek, ktoré sa dokonca svojou veľkosťou podobali ančovičkám. Práve ich vybaľoval a doslova voňali morom. V cene 6.58€ za kg je to skvelá kúpa a jeden kilogram Vám kľudne stačí na bohaté predjedlo pre 4 až 6 osôb. Neostalo však len pri sardinkách, v nákupnom košíku som si odnášal aj ďalšie delikatesy. Dve balenia slávok a pár nepitvaných morských ostriežov, všetko absolútne čerstvé.

Bližšie by som sa zastavil pri slávkach a mojom obľúbenom jedle Zuppa di cozze. Veľkou výhodou tohto jednoduchého rybárskeho jedla je, že si nevyžaduje až tak veľa zručnosti či perfektnej práce. Výsledok je však mimoriadne lahodný, delikátny a pri varení naplní Vašu kuchyňu božskou vôňou mora. Pri slávkach ma napadla myšlienka použiť Don Zsolta aj priamo pri príprave jedla. Popri finálnom doprovode k jedlu sa tak víno stalo dôležitou súčasťou nasledovného receptu. Aj keď volím červenú variantu mušľovej polievky, preferujem použitie bieleho vínna pred červeným, polievke dodá ľahkosť a sviežosť.

Zuppa di cozze alla Don Zsolt - Mušľová polievka Don Zsolt

Pre 4 až 6 osôb potrebujeme:
- 2 kg živých mušlí (slávok)
- 300 ml Don Zsolta (pripravte si minimálne 2 fľaše, my sme spotrebovali 3)
- 300 ml zeleninového vývaru
- 2 stredne veľké cibule
- pár strúčikov cesnaku
- 2 balenia konzervovaných paradajok
- jedno menšie balenie zrelých cherry paradajok
- hrsť petržlenovej vňate
- olivový olej
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Na začiatku je dôležité dôkladné očistenie mušlí. Umyte ich pod tečúcou vodou a odstráňte fúzy. Nečistoty na lastúrach odstráňte kefkou. Poškodené a otvorené mušle, ktoré nereagujú na studenú vodu ani poklopkanie vyhoďte.

Vo veľkom hrnci zohrejte víno. Pridajte mušle a pod tesnou pokrievkou ich postavte na veľmi silný oheň. Pár krát ich premiešajte varechou. Mušle sú uvarené hneď ako sa začnú otvárať. Dávajte však pozor aby ste ich neprevarili, stratili by sviežosť. Sceďte ich cez sitko a zachyťte všetku šťavu. Mušle prikryte vlhkou utierkou.

Opäť vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a nechajte ich zosklovatieť. Pridajte obe konzervy nakrájaných paradajok a ešte chvíľu duste. Následne pridajte zeleninový vývar a vývar z mušlí, zakryte pokrievkou a pri občasnom miešaní varte približne 30 minút.

Medzitým si preberte mušle, neotvorené a prázdne vyhoďte.

Počas varenia sa polievka mierne zredukuje. Asi 10 minút pred koncov pridajte rozpolené cherry paradajky a dve lyžičky jemne nasekaného cesnaku. Polievku podľa chuti osoľte a okoreňte. Pridajte mušle a spoločne trochu prehrejte. Na záver do polievky dajte za poriadnu dlaň na jemno nakrájanej petržlenovej vňate. Podávajte v hlbokých tanieroch, s pár kvapkami kvalitného olivového oleja a opečenou bagetou.

Ďaľšou delikatesou morského menu boli vyprážané sardinky. Sardinky i keď sú menšie doporučujem vypitvať. Je to trochu pracnejšie, no stačí Vám jeden zárez na bruchu tenkým nožom a ľahko vyberiete črievko. Pri ančovičkách Vám táto práca odpadá a môžete ich požiť celé. Po vyčistení sardinky umyte, dôkladne osušte a jemne osoľte. Do múky vmiešajte trochu korenia, červenú papriku a ja pre vôňu ešte pridávam najemno nasekanú mätu. V zmesi sardinky obaľte a vypražte v rozpálenom oleji. Trvá to len pár minút. Akonáhle sa začnú sfarbovať vyberte ich a osušte od oleja papierovým obrúskom. Servírujte čo najskôr jemne pokvapkané citrónom či limetkou.

K obom jedlám bol Don Zsolt fantastickým partnerom! Tóny mora boli v ideálnej symbióze s plnosťou, šteklivými kyselinkami a jemným minerálnym podtónom tohto výborného vína. Mimo Don Zsolta sme s jedlami skúsili i víno rovnakej "filozofie", Calfondo Prosecco "Sur lie" z vinárstva Casa Belfi. Výsledok bol rovnako úžasný.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Slováci majú stále móresy sedliakov. Chcú bývať vo vlastnom

Vlastniť dom nie je pre Nemca status bohatstva. Skôr sa pozerá na to, či mu vlastné bývanie nebude na príťaž.

PLUS

Hviezdoslavov Kubín bol hrôza, ale pekne zarecitovaná

Zaujíma to po šesťdesiatich rokoch ešte niekoho?

KULTÚRA

Ako súdili najväčších nacistických vrahov

Pred 70 rokmi si vypočili nacistický lídri rozsudok v najsledovanejšom procese v dejinách.


Už ste čítali?