Gastronomické perly juhu Andalúzie

Autor: Boris Košút | 8.8.2016 o 10:00 | (upravené 9.8.2016 o 9:43) Karma článku: 2,83 | Prečítané:  589x

Andalúzia je 300 kilometrov tiahnúca sa oblasť na juhu Španielska. Je obľúbenou destináciou i pre mnohých slovenských turistov, ktorí ju vyhľadávajú pre pekné pláže, historické pamiatky, či kvalitné golfové ihriská.

Pre tých, ktorých lákajú nové chute a vedia oceniť delikátnu španielsku kuchyňu v jej najkrajšej podobe prinášam pár letných tipov.

Tradičná andalúzska kuchyňa je typicky stredomorská - pestrá, chutná a väčšinou aj pomerne zdravá. Kto by však čakal nejaké exotické jedlá, bude sklamaný. Je základom je jednoduchosť a čo najnižší počet ingrediencií. Ak na pobreží dominujú ryby a morské plody v najrôznejších úpravách, vo vnútrozemí vládne hovädzie, bravčové i jahňacina.

Nedávne putovanie za vínom ma zaviedlo na úplný juh Andalúzie, do provincie Cádiz. Pre väčšinu turistov končí poznávanie juhu Španielska návštevou Gibraltáru. Je to škoda, na západ od neho počnúc Tarifou sa skrýva najvernejšie predstavenie duše Andalúzie. S pomocou doporučení jednotlivých vinárov, s ktorými v tomto regióne spolupracujem, som pripravili výber niekoľkých reštaurácií, ktoré sa určite oplatia navštíviť.

CÁDIZ
Mesto Cádiz je považované za najstaršie v Európe. Založili ho Feníčania už okolo roku 1100 pred našim letopočtom. Pôvodne sa volalo Gadir, čo znamenalo niečo ako pevnosť. Samotné mesto je vlastne skalným výbežkom a tvorí ho polostrov, ktorý je obklopený Atlantickým oceánom. Určite navštívte staré mesto s množstvom historických pamiatok. Ráno si nájdite čas na prechádzku po miestnom trhu, ktorý je neďaleko Plaza de las Flores. Je skutočne čarovný.

Doporučené reštaurácie:
El Faro de Cádiz
San Félix 15
11002 Cádiz • Cádiz • ESPAÑA
Telefón 0034 956 211 068
www.elfarodecadiz.com
Doporučil by som ísť do baru, kde dostanete najlepšie tapas v Cádize. Pokiaľ chcete viac formálnejší priestor, zamierte do reštauračnej časti. Bar však úplne postačuje.

Café Royalty
Plaza de la Candelaria S/N
11005 Cádiz • Cádiz • ESPAÑA
Telefón 0034 956 078 065
www.caferoyalty.com
Veľkolepá historická kaviareň z 19. Storočia. Veľmi pekná reštaurácia. Najlepšia káva a pečivo v Cádize.

SANLÚCAR DE BARRAMEDA
Mesto sa nachádza na severnom cípe sherry trojuholníka (El Puerto de Santa María - Jerez de la Frontera - Sanlúcar de Barrameda), 8 kilometrov od Cádizu. Nádherné malé mestečko je lemované ústím rieky Guadalquivir. Sanlúcar je “pútnickým miestom“ pre milovníkov morských plodov z celého sveta.

Restaurante Casa Bigote
Calle Pórtico Bajo de Guía, 10
11540 Sanlúcar de Barrameda • Cádiz • ESPAÑA
Telefón 0034 956 36 26 96
www.restaurantecasabigote.com
Top reštaurácia v Sanlúcare. Traduje sa, že v podniku dostanete najlepšie langostinos na svete!

BARBATE
Len pár desiatok kilometrov severne od známych pláží Bolonia a Tarifa (rozhodne stoja za návštevu) sa nachádza malé mestečko Barbate. Toto moderné mesto (často sa nazývané aj Barbate de Franco, španielsky diktátor tam trávil v lete veľa času) vyrástlo z pôvodnej rybárskej dediny. Trochu stráca kúzlo tradičnej andalúzskej architektúry, no i v ňom nájdete kopec historických budov v centre starého mesta. V lete je vyhľadávané najmä domácimi dovolenkármi, zahraničných turistov je minimálne.

Restaurante El Campero
Avda. de la Constitución local 5C
11160 Barbate • Cádiz • ESPAÑA
Telefón 0034 956 432 300
www.restauranteelcampero.es
El Campero je miestom, ktoré aj samotné stojí za cestu do Barbate. Je najlepšou reštauráciou špecializujúcou sa na tuniaka v celej provincii Cádiz. El Campero je povinnou jazdou! Garantujem Vám, že lepšie úpravy tuniaka ste v živote nejedli.

CONIL DE LA FRONTERA
Conil je menšie, temperamentné plážové mesto južne od Cádizu. Má skvelú večernú atmosféru s množstvom dobrých tapas barov. Je tiež slávne svojimi vynikajúcimi rybími reštauráciami. Pokiaľ ho chcete navštíviť, najlepšie je nechať auto na parkovisku na nábreží a ísť pešo do starého mesta, ktoré je plné kúzelných úzkych uličiek.
V okolí Conilu sa nachádzajú aj najkrajšie pláže provincie Cádiz. Pokiaľ budete mať chuť, určite navštívte pláže La Fontanilla či El Palmar.

Restaurante Francisco La Fontanilla
Conil de la Frontera • Cádiz • ESPAÑA
Telefón 0034 956 44 08 02
www.franciscofontanilla.com
Malebná plážová reštaurácia s jedinečným výhľadom. Rezervujte si miesto na terase. Je známa prvotriednymi rybami a morskými plodmi. Je ideálne si naplánovať celodenný výlet na pláž a večer ukončiť gurmánskym zážitkom v reštaurácii.

El Roqueo
Urbanización Las Palmeras, s/n
Plaza de España, 16
11140 Conil de la Frontera • Cádiz • ESPAÑA
Telefón 0034 956 440 205
www.elroqueo.com
Excelentné ryby a dary mora.

VEJER DE LA FRONTERA
Návštevu tohto mesta by ste si určite nemali nechať ujsť. Klasické biele andalúzske mestečko je postavené na kopci asi 10 kilometrov vo vnútrozemí. Prejdite sa spleťou pokojných dláždených uličiek, tajných zákutí a skrytých terás, kde nenájdete ani stopu 20. storočia. Vejer bolo vyhlásené za Historical Artistic Monument celoštátneho významu.

La Casa del Califa
Plaza de España, 16
11150 Vejer de la Frontera • Cádiz • ESPAÑA
Telefón 0034 956 447 730
www.lacasadelcalifa.com
Reštaurácia s krásnym prostredím je zameraná na arabskú kuchyňu, samozrejme v absolútnom top prevedení.

Restaurante La Castillería
Pago de Sta Lucía s/n
Vejer de la Frontera • Cádiz • ESPAÑA
Telefón 0034 956 45 14 97 Rezervácia je väčšinou potrebná (v sezóne nutná)
www.restaurantecastilleria.com
Záverom Vás chcem bližšie pozvať do jednej z najoriginálnejších a najpozoruhodnejších španielskych reštaurácií špecializujúcich sa na mäso. Zabudol som dodať že samozrejme jednej z najlepších...

Reštaurácia Castillería sa nachádza niekoľko kilometrov od centra mesta Vejer de la Frontera. Je vsadená do prírody (dalo by sa povedať že dokonca tvorí jej súčasť) ďaleko od civilizácie. Okolitá zeleň, zvuk vodopádu a vtáčí spev dokonale dotvárajú nádherný kolorit tohto jedinečného miesta.

Špecialitou kuchyne je pozoruhodný výber hovädzieho, jahňacieho a bravčového mäsa z najlepších certifikovaných chovov celého Španielska. Ponuka je viac než bohatá. Len hovädzieho je na výber skoro z dvadsiatky druhov. Na svoje si prídu stúpenci mladého, maximálne ročného hovädzieho ako aj priaznivci silných chutí z niekoľkoročných kusov dobytka. Ochutnali sme porciu z desaťmesačného kusu Lomo alto de ternera Charra, šesť a jedenásť ročné Lomo de vaca Rubia gallega, všetky boli nezabudnuteľné. Hovädzie mäso dozrieva k dokonalosti pod dohľadom šéfkuchára Juana Valdésa priamo v priestoroch reštaurácie. Personál je veľmi pozorný, podrobne Vám vysvetlí rozdiely medzi druhmi mäsa, ich jednotlivé špecifiká a snaží sa pre Vás vybrať to najideálnejšie. Všetky ponúkané mäsá sú umiestnené v otvorenej kuchyni pod sklenenou vitrínou a tak je v prípade záujmu výklad možné spojiť aj s vizuálnou identifikáciou každého druhu. Za ochutnanie samozrejme stoja aj ďaľšie položky z menu, štýlové predjedlá či šaláty a fantastické polievky. Bohatá vínna karta je pomyselným tromfom, z ktorej výber povznesie Vaše jedlá k úplnej dokonalosti.

Dušu reštaurácie nám zhrnul Juan Valdés do jednoduchej vety: “Un lugar para degustar productos de calidad a buen precio donde lo único que no hay es prisa” - Miesto ochutnania kvalitných produktov za rozumnú cenu, kde jediné čo nenájdete je zhon. Odporúčame navštíviť túto reštauráciu najmä k večeru, má vtedy priam magickú atmosféru. Len si pre istotu rezervujte trochu viac času, hodiny sa tu zvyčajne točia nejako rýchlejšie...

A ceny? Budete milo prekvapení. Napríklad v La Castilleríi za fantastický steak na celý tanier zaplatíte ani nie 20 EUR. A čo je najdôležitejšie, za rovnaké peniaze sa najete tisíc krát lepšie než v klasických plážových "vývarovniach".

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Slovan nemá peniaze ani hráčov a stráca to najcennejšie. Fanúšikov

Viac ako o postupe do play off sa začína hovoriť, či klub vôbec dohrá sezónu v KHL.

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.


Už ste čítali?