reklama

Vianočný kapor a víno

Vianočné sviatky s tak očakávanou Štedrou večerou v nás evokujú slávnostne prestretú tabuľu a na nej typické vianočné jedlo, rybu. Čím však znásobiť jej čaro?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Tradícia vyprážaného kapra je v našich končinách momentálne neohrozená, i keď mnoho ľudí začína experimentovať s ľahšími úpravami jedál z rýb. Vianoce a vyprážaná ryba je však tak mocné spojenie, že pre väčšinu z nás by sa vzdanie tejto pochúťky predstavovalo neakceptovateľné ochudobnenie najkrajších sviatkov roka.

Chcem by som Vám ponúknuť niekoľko kombinácií. Jedná sa len o snahu poradiť, v žiadnom prípade to nie je striktné pravidlo. Chuť každého z nás je veľmi subjektívna, nesedia nám rovnako všetky jedlá a podobné je to i s párovaním jedla a vína. Najlepšou voľbou pre každého je dopracovať sa k vlastným kombináciám. Pokiaľ si k Vašim obľúbeným jedlám nájdete skvele sediace vína, máte vyhraté. Vaši favoriti na tanieri dostanú zrazu úplne novú dimenziu. Vôbec sa neobávajte nových, či nezvyčajných kombinácií. Čím viac budete skúšať, tým budete istejší pri výbere správnych vín k jednotlivým tipom
jedál.

Zaužívaná klasika gastronómie diktuje, že k rybe sa podáva suché biele víno. Dnes už našťastie dané pravidlo nie je povinnou jazdou. Je mnoho pokrmov z rýb, pri ktorých v kombinácii s určitým typom bieleho vína by ste pokazili oboje, víno i jedlo. Ak sa Vám nanešťastie niečo také podarí, ihneď odložte fľašu vína bokom a “prečistite“ si ústa vodou a chlebom. Nie je nič horšie ako pokračovať v nevhodnej kombinácii. I napriek určitému prieniku červených vín do sveta rýb, v súčasnosti k rybám dominuje podávanie bielych, šumivých a ružových vín. Základný výber je jednoduchý, čím je ryba ťažšia a mastnejšia, kombinácia vyžaduje ťažšie a plnšie víno. Mastnote treba postaviť rovnocenný protipól. Určite by ste však nemali zabúdať na prílohy a omáčky k jednotlivým úpravám, sú naozaj dôležité. Rovnakú rybu je možné pripraviť značne rozdielnymi spôsobmi a práve charakter omáčky či forma zvolenej prílohy býva určujúcim faktorom pri výbere vína. A tak k rovnakej rybe je možné v závislosti od prílohy či spôsobu úpravy podávať i veľmi rozdielne vína.

S prihliadnutím na tradície sa bližšie zastavíme pri vyprážanom kaprovi.

Vzhľadom na charakter jedla a jeho ťažšiu stráviteľnosť mnohí odporúčajú kombináciu s ľahšími červenými vínami. Veľmi dôležitou súčasťou tohto jedla je však príloha. V našich domácnostiach kraľuje majonézový šalát, prípadne klasický zemiakový s cibuľou a zálievkou. Spojenie týchto príloh s červeným vínom však veľmi nefunguje. Zapíjanie nakyslastého šalátu červeným vínom mi proste nesedí. Pokiaľ máte chuť na ľahšie červené, upustite od šalátu a vyprážanú rybu si dajte samostatne, prípadne s kúskom chleba.

Veľmi vhodnou kombináciou, ktorú môžem odporučiť je šumivé Prosecco ideál extra dry, prípadne šumivé rosé. Tieto dva tipy vín môžu byť dokonca Vašim sprievodcom počas celej štedrovečernej večere. Dobre zvolený šumák je ideálny ako aperitív, skvele zvládne vianočnú kapustnicu či halászlé a vynikne pri vyprážanom kaprovi. Vyvarujte sa však masovým produktom za pár EUR napodobňujúcim klasiku z Valdobbiadene. Zvolený šumák by mal byť šťavnatý a svieži, disponovať jemným perlením a delikátnou zamatovo ovocnou chuťou. Pre odvážnejších môžem doporučiť aj Prosecco Calfondo či prírodne PET NAT vína fermentované vo fľaši.

Môj tip:
Don Zsolt / Slovensko - Strekov 1075
Bandarossa Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry / Taliansko -
Veneto - Bortolomiol
Colfondo Prosecco DOC "sur lie" / Taliansko - Veneto - Casa Belfi
Puro / Slovinsko - Brda - Movia
Cava Bohigas Brut Rosé / Španielsko - Catalunya - Bohigas

Pokiaľ by ste dali prednosť bielemu vínu, voľte plnšie, pekne vyvážené a vyzretejšie vína, maximálne však polosuché. Mali by disponovať dobrou štruktúrou, decentnou krémovosťou, nie príliš agresívnymi kyselinkami a dobrou dĺžkou.

Môj tip:
Rulandské biele Bio / Slovensko - Rodinné vinárstvo Mátyás
Nigori / Slovensko - Strekov 1075
Lapola / Španielsko - Ribeira Sacra
Barco del Corneta / Španielsko - Vino de la Tierra de Castilla y León
Bela Burja / Slovinsko - Vipava

Ak sa rozhodnete pre červené, prípadne plnšie rosé, zvoľte rozhodne ľahšie prevedenie s nižším obsahom tanínov.

Môj tip:
Portugal / Slovensko - Strekov 1075
Siller Cuveé Rosé / Slovensko - Rodinné vinárstvo Kasnyik
Rulandské modré Bio / Slovensko - Rodinné vinárstvo Mátyás
Dolcetto d´Alba DOC Dei Grassi / Taliansko - Piemonte - Elio Grasso
Lalama / Španielsko - Ribeira Sacra - Dominio do Bibei

Záverom by sme chcel opäť zdôrazniť, že sa jedná len o doporučenie určitých kombinácii, finálna voľba vína k jedlu ostatne vždy len vo Vašich rukách.

A úplne nakoniec ešte jedna poznámka ku kaprovi, teda skôr k jeho úprave. Ak plánujete vianočného kapra vysmážať, nebojte sa použiť bravčovú masť. Jej hlavnou zložkou je kyselina olejová, vďaka ktorej má vyšší bod prehriatia bez zmeny kvality, a neprepáli sa Vám tak rýchlo ako bežné rastlinné oleje. Ďalšími jej výhodami sú po dôkladnom osušení na papierovej utierke podstatne menej mastný strúhankový korpus ryby, ktorý Vám zároveň vydrží oveľa dlhšie chrumkavý bez zvlhnutia v porovnaní s vyprážaním na oleji.

Boris Košút

Boris Košút

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zdravím milovníkov vína! Môj blog je určený každému, kto má rád víno, chutné jedlá a kvalitnú gastronómiu. Svet vína je úžasná, nikdy nekončiaca zábava. A taký by mal byť aj tento blog, neformálne rozprávanie o víne, zdieľanie pocitov a myšlienok. Neváhajte so mnou komunikovať a podeliť sa o svoje osobné poznatky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu